Communiqué

Inainte de a citi, da un click aici. 🙂

Noi, oamenii, suntem fiinte inzestrate cu ratiune, cu puterea de a gandi si cantari decizii, de a trece tot ce facem sau gandim prin filtrul ratiunii – chiar daca instinctul animalic este prezent in gena noastra, dozat diferit in fiecare individ.

De mici suntem indemnati sa socializam, sa ne facem prieteni, sa mergem “la joaca cu copiii”, fiindca in acest fel ajungem sa ne dezvoltam. Ajungem sa cunoastem alte personalitati, frici, vise, sperante de viitor, calitati ori defecte – in acest fel ne putem cunoaste mai bine pe noi insine.

Pe masura ce inaintam in varsta, abilitatea de a comunica ajunge sa fie o deprindere din ce in ce mai necesara, schimbam anturaje, prieteni si cunostinte de tot felul.

Fiecare om are povestea lui. Nu-l judeca pana nu i-o stii… nici macar dupa aceea! 

Este foarte important sa-ti accepti familia, prietenii si cunoscutii asa cum sunt, nu incerca sa-i schimbi fiindca n-o vor face niciodata. Sfatul meu este sa nu credeti niciodata in promisiunea cuiva cum ca s-ar schimba! Daca este facut sa fie diferit, asta inseamna ca va ramane diferit – se pot face totusi schimbari minore care sa faca o mica diferenta. (persoana poate deveni mai atenta, grijulie, iubitoare, poate chiar renunta la obiceiuri proaste – asta pana vor reveni, fiindca mai devreme sau mai tarziu revin si de obicei sunt reluate)

Daca fiecare dintre noi am cunoaste povestea fiecarui om cu care intram in conversatie, totul ar fi atat de usor… Am reusi sa intelegem fiecare alegere facuta pana in momentul respectiv, am reusi sa intelegem de unde provine “schimbarea aia din ultimii ani”, sa ii intelegem fricile, punctele slabe.

Uneori e nevoie de ani intregi pentru a cunoaste un om (ori mai mult), insa daca am putea sari de aceasta etapa sunt sigur ca am putea salva mult timp irosit inutil.

Alteori, intalnesti un om si ai impresia ca-l cunosti de-o viata; legatura voastra devine foarte stransa si tot procesul se desfasoara mult mai rapid. Va sfatuiesc sa pastrati acesti oameni langa voi cat mai mult timp posibil fiindca degeaba cunosti multi oameni daca nu ai gasit nici macar unul care sa te inteleaga si pe care, la randul tau, sa il poti intelege perfect.

Mare grija la asa-zisii “prieteni” care stau langa tine doar cand iti este bine!

Bogat sau sarac? Cu siguranta te incadrezi in categoria celor patiti, indiferent de situatia materiala! Vei observa cum misuna serpi pe langa tine, unii chiar otrivatori. Modestia este o calitate de care putini dau dovada in ziua de azi, tocmai de aceea majoritatea sunt atat de usor de manipulat… da-le putina importanta si vor pierde din vedere detaliile.

“Spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti!” – Poti avea cei mai ciudati prieteni in copilarie, insa cu adevarat importanta este adolescenta: acesta este perioada de rascruce, in care ai de ales intre bine si rau. Incepand cu aceasta perioada, putem aplica zicala de mai sus fiindca abia acum incepem sa constientizam cu adevarat ceea ce facem, incepem sa ne asumam responsabilitati pentru actiunile intreprinse, experimentam greseli si incercam sa le rectificam… ori le facem de mai multe ori doar ca sa fim siguri.

Cel mai bun profesor in viata este urmatoarea greseala! 

Brandon Mull spunea ca cei destepti vor invata din greselile lor, insa doar cele mai agere minti vor reusi sa invete din greselile altora. Judecand dupa aceste cuvinte, nu cred ca gresesc cand spun ca aceasta abilitate se obtine in timp, e o adevarata virtute, o calitate de care copiii sunt total straini deoarece nu sunt experiementati.

Comunicarea pe retelele de socializare

In era tehnologiei suntem obligati sa ne supunem unor standarde impuse de retelele de socializare (Facebook, Twitter, Tumblr, Ask.fm), uitand de fapt sa COMUNICAM.

Presiunea sociala si media este atat de puternica incat trebuie sa-ti prezinti povestea intr-un mod standard, fara a putea surprinde cu adevarat continutul important, ca de exemplu:  Nimeni nu-si impartaseste fricile pe Facebook! Nimeni nu-si impartaseste defectele! Totul e atat de fals, superficial, supraestimat! Virtualul a acaparat realitatea iar noi am uitat ca trebuie sa comunicam, nu doar sa vorbim.

Cei mai multi sunt programati sa asculte doar pentru a raspunde, nu pentru a intelege! E nevoie de empatie, intelegere, rabdare si iubire deoarece ignoranta naste monstrii. (“Ignorance is the root and stem of all evil” – Plato)

Ignoranta + Libertate = Haos

Ignoranta + Bani = Coruptie

Ignoranta + Saracie = Criminalitate

Inca ne mai intrebam daca e importanta sau nu comunicarea?

Hai sa nu mai fim doar o gasca de copii ignoranti si aroganti. Hai sa fim buni si intelegatori, sa ne iubim si sa ajungem intotdeauna la un numitor comun. Hai sa facem un efort si sa fim mai apropiati in cuget si simtire, sa fim frati si surori.

Nu-mi pierd speranta ca va veni ziua in care nu-mi va mai fi teama sa ma afirm, indiferent de rasa, etnie, religie ori situatie sociala.

Comunicarea ne va duce acolo, ea ne va duce acasa.

Author: azinupoatemaine

He who delights in solitude is either a wild beast or a god.

One thought on “Communiqué”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: